Last van vooroordelen?
Soms zijn vooroordelen heel subtiel. Bijvoorbeeld tijdens deze dagen van het najaar. Op Facebook worden wij die er last van hebben, uitgemaakt tot zeurpiet of erger. Nee, het is nog geen november. Hij is nog niet in het land. Het gaat dus niet over Hem. Eerder over het.
Het gaat over een tweejaarlijks terugkerend ritueel waar het hele land om onverklaarbare redenen aan mee doet en waar vrijwel alle mensen last van hebben. De meesten merken niet dat ze er last van hebben. Een enkeling -zoals ik-merkt het wel degelijk.
Last van het verzetten van de klok?
Ritme en regelmaat zijn kernwoorden van mijn behandeling, zoals bij vrijwel iedereen met psychische problemen. Mijn behandelaren verbieden mij niets, maar raden me wel aan om bij het overschrijden van tijdzones ze van te voren te raadplegen. Want een verschuiving van tijdzone kan mijn ritme en daarmee mijn stemmingswisselingen in de war schoppen.
Ik heb er last van en dat is alleen maar erger geworden sinds mijn longcovid. Mijn waak/slaapritme is in de war, omdat ik opeens een uur eerder moet opstaan en daardoor ook een uur eerder naar bed. Mijn normale speelruimte is al slechts een uur, nu heb ik helemaal geen marges meer over. Ik weet niet meer wanneer ik het beste kan eten en de gelijkmatigheid van mijn medicatiespiegels raakt erdoor in de war.
Tijdzones en psychische klachten
Mij zul je ook niet snel de halve wereld over zien vliegen. Nou ja, de halve wereld wil ik wel zien, maar dan wel binnen één of twee tijdzones van mijn huis en dan het liefste zodanig dat ik mijn normale ritme kan aanhouden. En als ik van tijdzone wissel door het reizen, kan ik nog enigszins mijn normale ritme aan blijven houden omdat het slechts tijdelijk is.
Echter, twee keer per jaar wordt ik gedwongen om van tijdzone te wisselen en ook mijn volledige ritme mee te laten wisselen. Als ik vervolgens erover klaag dat we dat beter kunnen afschaffen, dan ben ik een zeurpiet met mijn klaagzang. En dat terwijl het voor de gezondheid van die reageerders ook beter is al we hiermee stoppen.
Invloed wintertijd
Want dat wisseldiensten draaien slecht voor je lichaam en psyche is, weten we inmiddels allemaal. De weken nadat de klok is verzet zijn er significant meer verkeersongelukken én hartinfarcten. Het RIVM heeft hier zelfs onderzoek naar gedaan en daar komt weinig positiefs uit, zoals je kunt zien in deze tabel.
Misschien we eindelijk eens voor onze ‘natuurlijke’ tijd gaan kiezen: permanente wintertijd. De tijd die van beide tijden het dichtst komt bij de tijd die door zon wordt aangegeven. Beter voor iedereens gezondheid, én ik hoef alleen nog maar van tijdzone te wisselen als ik op reis ga.
Ik ben Lonneke Tomas en ik schrijf blogs over hoe ik leef met een persoonlijkheid- en bipolaire stoornis.
Iemand die werkt vanuit ervaringsdeskundigheid neemt niet alleen haar eigen ervaringen mee, maar ook andermans ervaringen en theoretische bronnen.
In dit blog wil ik graag vertellen hoe groot het tweejaarlijkse wisselen van tijdzone is. Niet alleen voor mij, maar eigenlijk voor iedereen.