Mijn moeder is liefde. Vandaag is zij jarig en haar levenskeuzes hebben grote invloed op mij gehad.

Mijn moeders onmetelijke liefde heeft mij emotionele verwaarlozing gebracht, en een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Daar worstel ik vrijwel iedere dag mee, maar de persoonlijkheidstrekken die dat met zich mee heeft gebracht… daar ben ik heel erg trots op.

Ik hoop mijn moeders liefde een deel van mij te laten zijn en door te dragen.

Mijn moeder leert mij dat ieder menszijn het waard is om van te houden, ongeacht wat hij doet of gedaan heeft. Ze leert me dat ieder mens een menswaardig bestaan mag hebben. Ze leert me in te leven in iemands verleden, in hoe iemand gevormd is en hoe iemand in het heden leeft. Ze leert me daar respect voor te hebben. Zo werd nuance een handelsmerk, en altijd aanwezig in ieder debat dat ik voor.

Ze leert me dat waar vier kinderen kunnen slapen, er ook vijf passen. Of zes, of zeven, of acht. Ze leert me een extra aardappel te schillen zodat vrienden ongevraagd kunnen mee-eten. Oké, tegenwoordig moet de logée op een stretcher, en gooi ik wat extra macaroni bij de saus, maar als je onverwachts langskomt, dan ben je welkom.

Mijn moeder leert mij verder te kijken dan kleur, geloof, afkomst, trauma, leeftijd, handicap, IQ, diploma’s.

Ze leerde me hiermee ook om mezelf te vergeten. Ze gaf me hierdoor ook een persoonlijkheidsstoornis. Maar wat ben ik blij en gezegend dat ik nog steeds met deze waarden, diep verankerd in mijn ziel, mag leven.

Mama, vandaag zou je de respectabele leeftijd van 70 bereiken. Ik mis, maar ik hoop dat ik jouw liefde mag doordragen. Niet aan mijn kinderen, die ik nooit heb gekregen, en niet aan mijn uitgebreide vriendenkring, die ik door hechtingsproblematiek nooit heb opgebouwd. Maar wel door aan de wereld.

Ik werk nu bijna een jaar voor Stichting Cordaid en ben daar een klein schakeltje in een grote machine. Hopelijk kan ik daar wat van jouw liefde doordragen. Ze hebben wel hetzelfde uitgangspunt als jij, en daarom voel ik me er extra thuis.

We zijn er voor de zwakkeren, voor degenen die steun nodig hebben. Ongeacht wie ze zijn, tot welk volk ze behoren. Voor alle mensen die bij jou ook zouden mogen schuilen. Wat zou je trots zijn om te horen dat ik zo een heel klein onderdeeltje ben van de huidige Giro 555 campagne.

Ik hoop ook dat je trots bent dat ik me aan het einde van de werkdag wel afsluit voor al die liefde nodig heeft. Want ook dat heb ik door alles geleerd. Voordat ik liefde geef, mag ik allereerst mezelf liefde geven.

© rawpixel, 123RF Free Images

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *