Psyche & (vrijwilligers)werk

Werken met psychische problemen?

Naast mijn eigen bedrijf als schrijver | spreker, heb ik ook een baan in loondienst voor 24 uur per week. Ik ben dus het levende voorbeeld dat je een betaalde baan kunt hebben met ernstige psychische problemen. Dankzij mijn geweldige collega’s en de flexibiliteit van mijn werkgever heb ik in het dagelijks functioneren geen arbeidsbeperking meer. Vrijwel dagelijks ervaar ik beperkingen in mijn leven, maar gelukkig niet op mijn werkplek.

Dit is lang niet altijd zo geweest. Wat betreft banen ben ik er een van de categorie twaalf ambachten en dertien ongelukken. Ik heb nadat ik moest stoppen met mijn studie geneeskunde allerlei baantjes en banen gehad. Hoewel ik heel hard heb gehuild, was het voor mij een bevrijding dat ik volledig werd afgekeurd voor de WaJong.

Ik zocht passend vrijwilligerswerk. Uiteindelijk werd ik mijn psyche stabieler en groeide ik van beschut vrijwilligerswerk via regulier vrijwilligerswerk naar een betaalde baan. Ik herinner me nog goed wat de arts zei ‘Je mag wel werken, maar van ons hoeft het niet.’

Welke werkaanpassingen heb ik nodig om te werken met een psychische stoornis?

De basis als je met een psychische stoornis wilt gaan werken is weten wat je nodig hebt. Heb je strikte regels nodig, of juist flexibiliteit? Wat maakt dat je stabiel blijft? Wil je een stilte werkplek, vanuit huis werken of floreer je juist op een kantoortuin? Wil je met je handen bezig zijn, met je hersens of allebei? Probeer uit met vrijwilligerswerk hoeveel uren je kunt draaien. Maar vooral: vind uit waar je gelukkig van wordt.

Voor mij is bijvoorbeeld open kunnen zijn heel erg belangrijk. Ik heb het nodig om vaak op kantoor te kunnen zijn, zodat ik mijn sociale contacten heb. Verder is het essentieel voor mij dat ik een gedeeltelijk zelf mijn uren kan bepalen en bijvoorbeeld wat later naar kantoor gaan na een slechte nacht. Ook is het prettig om tijdens een bipolaire episode 4x 6 uur te werken in plaats van mijn gebruikelijke 3×8. En natuurlijk heb ik die flexibiliteit nodig om mijn lezingen in te passen.

Hoe vind ik een baan met mijn psychische instabiliteit?

Begin met ontdekken wat je wilt en kunt, en welke aanpassingen je nodig hebt. De tweede stap is kijken welke kwaliteiten je allemaal hebt. Sterker, jouw ervaringen in de psychiatrie hebben je ook gevormd tot wie jij bent. Dankzij mijn afhankelijke persoonlijkheidsstoornis, kan ik heel goed aanvoelen wat de behoeften van andere mensen zijn. Superpraktisch als facility officer, of als spreker.

In dit blog schrijf ik hoe ik mijn eigen cv en brief vorm gaf, ondanks het enorme gat op mijn CV. Ook kreeg ik ondersteuning door een IPS coach bij mijn sollicitatieproces. Bij mij in het behandelteam zit een IPS coach, maar als je onder de banenafspraak valt kun je deze ook via het UWV krijgen. Daarnaast zijn er een heleboel bedrijven en organisaties die mensen met een arbeidsbeperking aan het werk willen werken. Persoonlijk was ik erg gecharmeerd van de aanpak van SWOM. Let wel, het gaat dan vrijwel altijd om mensen die onder de banenafspraak van het UWV valt.

Er zijn nog veel meer regelingen waar jij of je werkgever recht op kan hebben, zoals bijvoorbeeld de no-risk polis. Controleer je rechten, en geef dit op de juiste wijze door aan je werkgever.

Besef ook dat je aan niemand hoeft te vertellen dat je arbeidsongeschikt bent, of welke ziekten of stoornissen je hebt. Je bent alleen verplicht om ergens voor het tekenen van het contract te vertellen welke beperkingen in het werk je hebt, en welke werkaanpassingen je nodig hebt.

Voor wie heb ik al een lezing verzorgd over werk & psyche?

  • UWV Tilburg
    • Een ochtend georganiseerd door UWV & gemeente Tilburg, waar 50 werkgevers uit de regio werden geïnformeerd over het in dienst nemen van mensen met een (psychische) arbeidsbeperking.
  • CNV Jongeren/Harrie Helpt Trainers
    • Via het Expertteam van Wij Zijn Mind werd ik gevraagd een lezing te verzorgen voor de Harrie Helpt-trainers van CNV-jongeren tijdens hun nieuwjaarsborrel. Er werd mij specifiek gevraagd naar werkaanpassingen, dus na een vraag aan de mensen met ervaring in mijn netwerk kon ik ze een volgeschreven plaatje presenteren met als conclusie: dat is heel erg persoonlijk en verschillende mensen hebben tegenovergestelde aanpassingen nodig.
  • Stichting Alzheimer Nederland (HR)
    • Samen met Thomas Pruijsen (Projectleider Arbeid) van Wij Zijn Mind was ik te gast bij Stichting Alzheimer Nederland. Op verzoek van hun HR afdeling en de directie bespraken we hoe zij psychische klachten op de werkvloer kunnen herkennen, voorkomen en mensen kunnen ondersteunen.

Sneakpreview?

Nieuwsgierig geworden? Hier komt binnenkort een PowerPoint presentatie waarmee ik een lezing voor het UWV en 50 werkgevers heb verzorgd.

Ik wil een lezing over (vrijwilligers)werk met een psychische stoornis

Wil je ook een lezing, (gast) college of werkgroep over werk en psyche? Neem dan nu contact met me op. Ik maak iedere lezing volledig op maat voor jouw doel en doelgroep.